OXFILÉ FRÅN DJUR I SVERIGE - ELLER BRASILIEN?
Det har hänt att vi köpt oxfilé hos Segers till hutlösa priser. Det är skamligt, av Segers att begära 550 – 699 kr/kg för oxfilé som inte håller den kvalité man kan begära. Vi har märkt en försämring av kvalitén på enstaka produkter. Till jul handlade vi för flera tusen kronor och kunde konstatera att syltan var smaklös och Vienerkorven hade de stoppat i något som inte skulle vara där. Det som skulle vara där fanns inte, som salt och kryddor. Kanske de fått okvalificerad personal i tillverkningen!? Den oxfilé från Brasilien som vi köpte hos Maxi Nacka, var det extrapris på, en dag. Riktpris 299:- sänkt till 149:- SEK, inte €. De facto var den av högsta kvalité, både till smak och också konsistens. Den var det närmaste man kan komma högsta kvalité på oxfilé, med undantag av kött från de omtalade korna från Kobe.
Jag har talat med turister som ätit Kobebiff, tror de, i Thailand och de kan inte nog berömma köttet. Vad de ätit, vet jag inte, men kött från Kobe var det inte. Det finns historier i mängder om korna i Kobe och jag har inte hört någon som låter vettig. Jag har inte träffat någon människa i Sverige som ätit kött från korna i Kobe. Min första oxfilé från de berömda djuren åt jag den 18 febr. 1979 på Hilton Tokyo Hotel, sedan dess har jag ätit köttet varje gång jag kommit till Japan. Jag kommer inte ihåg priserna, men om jag skulle betalt ur egen plånbok hade det åstadkommit stora hål i ”lädret”, som vi säger på Söder. Sedan flera år tillbaka reser jag inte på Japan, men minnena och smaken av oxfilé finns där.