Är du fiskälskare? Besök San Sebastian i Baskien!
Jag har bott i Spanien periodvis och sammanlagd boendetid har blivit drygt sju år. Jag och hustrun har rest runt i Spanien många gånger, men tyvärr har vi aldrig övernattat i San Sebastian. Vi har passerat staden med bil och buss. Det är en miss att inte ha besökt staden. Det vimlar av utsökta krogar som serverar fisk. Jag läser i tidningen ”Yrkesfiskaren” om Elena Arzak som är kökschef i familjens restaurang, startad i slutet av 1800-talet. Hon är fjärde generationen kock i en av Europas mest välkända kockfamiljer – familjen Arzak från San Sebastian. Den är en av Spaniens mest tongivande restauranger och har försvarat sina tre stjärnor i Guide Michelin sedan 1989. Det baskiska köket har sin ställning som ett av världens ledande matdistrikt. Vår familj har ätit en hel del ”baskisk” mat i Andalucien, men det blir naturligtvis en kopia av originalet. Fisken som serveras i Marabellaområdet är inte av någon hög kvalité. Det finns en och annan krog med skyhöga priser som serverar fisk från Atlanten, men det vanliga är att fisken är fångad i Medelhavet där vattnets salthalt är högt och vattnet för varmt för att fisken skall hålla hög kvalitet. Jag har åtskilliga gånger hört uttalanden från turister där de har berömt den goda sjötungan – solea vulgaris – fisken de har på tallriken är en platt fisk, så långt är det riktigt, men någon sjötunga är det inte. Soligt väder och några glas vin kan förvandla skräpfisken till de underbaraste de ätit. Det finns ett stort antal fiskar i medelhavet som liknar solea vulgaris – den äkta sjötungan. Visserligen finns solea vulgaris i Medelhavet, men oftast är det inte den som serveras. Är priset på rätten lågt är det inte äkta sjötunga. Min nästa matupplevelse skall bli i San Sebastian. Kanske jag hinner med att besöka restaurang Gabriel i Feskekörkan innan Baskien.