RÅBIFF ÄR BRA FÖR POTENSEN
Är du intresserad av att själv laga till en råbiff köper du ett oxinnanlår av hög kvalitet. (Vill du ”kosta på” köper du ett innanlår från Wagyurasen, finns hos kötthandlaren Willy Ohlsson i Östermalmshallen för ca 10.000 kronor kilot.) Innanlåret styckas längs med fibrerna, blöt en linnéhanduk och linda runt lårets nedre del. Nu behöver du en vasskniv och skrapar bort köttet från fibrerna. Nu har du rent kött utan muskler och fibrer. Forma köttet som du önskar. Jag gillar en rund form med en skålformad urgröpning där äggulan appliceras. Jag använder finhackad gul lök och rödbetor samt capris, slutligen tillsätter jag två äggulor, salta och peppra, blanda väl. Rätten fordrar mycket salt och peppar. De finns de som önskar ytterligare tillbehör som ättiksgurka mm. Jag anser att för många olika tillbehör kan förstöra den goda köttsmaken. Smaklig måltid!
VILDSVINSBOG TILL SÖNDAGSMIDDAGEN
Vi avåt gårdagens söndagsmiddag under extravaganta former. Hustrun hade dukat med vårt handmålade signerade porslin, kristallglasen, signerade Orrefors och Kosta stod på rad. Silverbesticken glänste mot den kallmanglade linneduken. Rödvinsflaskan med den konstnärligt formade etiketten från bodegan Penedès stod i sitt ställ med linneservetten snyggt applicerad runt buteljen. Linneservetterna var konstnärligt brutna i form av en svan, men liknade mest en anka. Hustrun, Kerstin Viktoria hade preparerat en vildsvinsbog med plommon och vitlöksklyftor. Vi har fått bogen av en skärgårdsbo. Troligen tjuvskjuten, men det går inte att känna skillnad på om den dött lagligt eller olagligt. Jag kom osökt att tänka på min framlidne vän Tage Thiel, född och uppväxt på Thielska Galleriet på Kungliga Djurgården och senare bosatt på ön Fjärdlång, grannö till Fiversätraö, där jag bodde. Tage var inte alltid så noga med att följa lagen och han påminde mig ofta, när jag påpekade, att så kan man inte göra, det är inte lagligt, då sade Tage – Len du skall veta att lagen upp hör att gälla öster om Dalarö! Mina tankar runt Tage Thiel och hans liv som författare, konstnär och filosof blev så starka att jag förirrade mig i hans person. Nu åter till vår söndagsmiddag. Bogen tillagades i ugnen på 125 graders värme i 2½ timme, den sista timmen ”vattnade” hustrun bogen med grönsaksbuljong, saltade och pepprade. Till bogen serverades kokt potatis och svart vinbärssylt. Såsen var av mästarklass. De franska kockarna Paul Bocuse, Alain Ducasse och Georges Blanc hade säkerligen gett den högsta betyg. Jag vill nämna att hustrun och jag har träffat George Blanc vid ett av hans gästspel i Sverige och har i vår samling, en signerad matsedel och fyra champagneglas med hans namn graverade på glasen.
Jag kände inte Henning Sjöström, men han kom och tackade mig
Henning hade nyligen kommit hem till Sverige efter sin vistelse i ett buddistkloster i Asien. Jan som är en spjuver, kom på idén att bjuda Henning på ett glas munklikör eller om det var klosterlikör, minns jag inte. Till kaffet kom kyparen med två glas likör och serverade advokaten. ”Vad är det här” sa Henning och kyparen svarade att herrarna där, och pekade på oss vill, bjuda på likören. Henning tittade på oss och nickade. När Henning lämnade bordet i sällskap med kvinnan kom han fram till vårt bord och tackade för vänligheten.